Fördelarna med keramiska köksknivar

18.7.2014 | 15:03

knivarFör många är antagligen stål det material man först tänker på när det gäller köksknivar. Stålknivar har sina fördelar, men om det är vassa blad, rena snitt och potatisskivor som inte fastnar på kniven man är ute efter kommer en keramisk kniv att möta önskemålen mycket bättre än en stålkniv. Faktum är att stål är ett ganska mjukt material. För att slipa stålknivar använder man sig ju ibland av keramiska brynen! Keramiska knivblad behåller sin skärpa mycket längre än stålblad och behöver därför inte slipas lika ofta vilket gör att livslängden ökar.

Eftersom keramik är ett väldigt hårt material kan det inte slipas så som man gör med stålknivar. Man kan slipa keramikblad med diamantbrynen eller lämna in knivarna hos en knivslipare. Diamant är världens hårdaste material, och efter det kommer faktiskt keramik. Knivarnas hårdhet passar dock inte för all användning, och ska man till exempel skära i ben, något djupfryst eller i andra hårda material passar en stålkniv bättre just eftersom den är mjukare och mer flexibel. Detta gäller även om man böjer kniven genom att till exempel pressa bladet nedåt mot en vitlöksklyfta.

Olika knivar har med andra ord olika egenskaper, men det som gör keramiska knivar så överlägsna är just att de är så sylvassa och även att de blankpolerade bladen har en kompakt och hal yta vilket ger ett lågt friktionsmotstånd. Detta gör att snittet blir otroligt rent och att exempelvis grönsaker och potatis inte fastnar på bladet. Keramik kan inte heller rosta och tar inte åt sig smak eller lukt.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*